133 СУ "Александър С. Пушкин"
Средно училище в град София
Основно меню

История на училището

     Предстоящият 60-годишен юбилей на нашето училище през 2023 година е  специален повод на всички нас – ръководен екип, преподаватели, родители и ученици да поговорим за предизвикателствата, които непрестанно поставят пред нас обществото и високите стремежи на младото поколение.

 

 За да вървим напред, за  да формираме личности, да даваме знание, което обогатява кръгозора към света и чуждите култури , ние се вглеждаме с гордост в историята на нашето училище.

  133 СУ  „А.С.Пушкин“  е основано на 11май 1963г. Първоначално разполага само с 9 класни стаи и 23 учители. Сред тези първопроходци стоят имената на първия директор – Хаим Израел, и преподавателите Тамара Колева, Зоя Горбатова, Мария Найденова, Валентина Джумалиева, Олга Чистовска и  Вера Касаветова.

От август 1965 г. до 1973 г. директор е Радка Македонова. По нейно предложение през 1968 г. училището е наименувано „Александър Сергеевич Пушкин“. През 1974 година тя е наградена с орден „Кирил и Методий“ за безспорните ѝ заслуги – създаване на екип от високообразовани специалисти и всеотдайна творческа работа.

През периода от 1973г. до 1976 г. училището е ръководено от Розка Караджова. С активното ѝ съдействие в училището е изграден експериментален кабинет по народно пеене и музика, който за времето си е уникален по замисъл и реализация.

В годините директори на училището са били Стоянка Ангелова, Надка Доксанлиева, Любов Мишева. Това е времето, когато е подписан договор с Института „Пушкин“ в Москва за усъвършенстване на учители и за провеждане на езикова практика на учениците.

През учебната 1992-1993 учебна година в училището е създадена  паралелка с интензивно изучаване на френски език след 7-ми клас.

  Символите на нашето училище – знамето , химнът и портретът на  патрона ни, са наша гордост, но те  не са застинали  реликви. Към тях се добавят нови знаци на нашата идентичност и на способността ни непрестанно да се обновяваме и променяме.Така например за  петнадесетия юбилей е създаден химнът „Гнездо на радостта“, чиито автори са композиторът Беньо Тотев и поетът Матей Шопкин. Но учениците на 133- то винаги са  креативни и така от преживяното в училище се ражда текстът на песента „Училище с името на Пушкин“. Той е създаден от ученичката Валентина Недева, а учителят  Снежана Бахчеванова композира музиката за нея. Ученичката Йоана Узунова пише на руски език текста и музиката на песента „Всем вам учителям“, която преподавателятВалентин Бузов аранжира.

От 1986 година в училището всяка година се провежда Пушкинска декада за отбелязване на патронния празник на училището, по време на която се организират състезания, викторини, конкурси, представят се литературно-музикални композиции на руски език, посветени на А.С.Пушкин.

   В учителската стая от години  на видно място е закачен портретът на Пушкин. Той ни е подарен през 1981г. от художника Нено Балкански. През 1990 година ученичката от седми клас Делия Ангелова в съавторство с баща си – художника  Михаил Ангелов, изработва мозайка с образа на Пушкин, която ни посреща във фоайето на първия етаж. На същото място на  10 юни 2014г. по идея на директора г-жа Даниела Борисова  беше открита  впечатляваща композиция с модерна скулптура на Пушкин, дело на скулптура Тодор Димитров. Облечени в руски народни костюми, ученици от 133–то училище посрещнаха официалните гости за откриването на композицията  – г-н Шестаков, първи секретар нa Пocoлcтвoтo нa Рycия y нac  и пpeдcтaвитeл нa Миниcтepcтвoтo нa oбpaзoвaниeтo и нayкaтa нa Рycкaтa фeдepaция в Сoфия, г-жа Ваня Кастрева, началник на РУО – София, и г-н Борис 

Громов, директор на Московския културно-делови център „Дом на Москва“ в София.

Абсолвенти  от Художествената академия през 1986г., ръководени от професор Върбанов, изготвят дипломните си работи, като оформят осем художествени стенописа, чиито сюжети са свързани с патрона ни – Александър Сергеевич Пушкин.

 

   От 2002 г директор на училището е г-жа Даниела Борисова. С постиженията на учениците в учебния процес, с базови преподаватели към Софийския университет и Националната художествена академия, с  квалифицирани преподаватели, мнозинството от които са  старши учители, днес 133 СУ „А.С.Пушкин“  заслужено се гордее. Възпитаниците ни се представят достойно в езиковите и математическите състезания, в областните и националните кръгове на олимпиадите, във външните оценявания след четвърти и седми клас и на държавните зрелостни изпити.

Учениците се класират на първи места в Националните олимпиади по руски език и достойно представят България на Международната олимпиада по руски език.

Училището участва в различни проекти на национално и международно ниво.

Гордеем се с наши бивши възпитаници на 133.СУ – личности, утвърдили себе си в сферата на политиката, икономиката, медийното пространство и изкуството.

   Преподаването на руски и други чужди езици в 133 СУ има дългогодишна традиция. Руски език се изучава от 1 клас, английски език – от 5 клас. Учениците, приети в осми клас, изучават интензивно руски език (две паралелки), английски и френски език (по една паралелка).

Учениците на 133 СУ са активни участници в мероприятията, организирани от Руския културно-информационен център, Френския културен институт, Британския център и други организации с нестопанска цел. Всяка година наши възпитаници се явяват на изпит в тези центрове и получават сертификати Б1,Б2, С1 по съответния език.

   Традиционно е участието ни в олимпиадите по езици, особено в националната олимпиада по руски език, където на национален кръг се класират близо 20 ученици. Много от тях стават лауреати или са сред първите трима в групата си и получават стипендия.

Учениците от френските и английските паралелки заявяват забележително присъствие на многоезичните състезания с френски, английски и руски език.

Нашите ученици успешно се представят и на Лингвистичното кенгуру по руски, английски и френски език, на което също заемат призови места на областен и национален кръг. С желание участват и в други състезания по езици, в театрални конкурси и проекти.

  Традиционни са връзките ни с Литва и Карелия, където училищата носят името на Пушкин. Учениците от горен курс участваха в Международна научно-практическа видеоконференция.

Успехи постигат учениците ни и в обучението по предметите, преподавани на руски, английски и френски език.

 

 

 

 

 

 

 

admin:Gavrailov@133sou.com