5 общо събрание на СУС в 133 СОУ “А.С.Пушкин”

3713634_origНа 12.05.2014 г. се проведе Петото Общо Събрание на Софийски Ученически Съвет в столичното 133 СОУ А. С. Пушкин. То беше закриващо за учебната година, затова и акцентът беше отчета за дейността на СУС през годината.
Срещата започна с приветсвия и благодарности от страна н Управителния съвет на СУС, Ръководството на 133 СОУ и РИО, София-град. Последва презентация за добрите практики на руското училище и научихме някои интересни неща – то е третото СОУ в цяла България, в което се изучава интензивно руски език след 8 клас.
Следваща точка в дневния ред беше за БМЧК (Български Младежки Червен Кръст). Те разказаха за тяхната дейност през годината и беше обмислено за бъдеща съвместна дейност между БМЧК и СУС.
След почивката, закъснелите изпяха любимата песен на всички – “Ветрове”, което разчупи леда и ефективно ободри присъстващите.
Последва рефлексия и обратна връзка. Всеки член на Управителния съвет даде отчет за дейността на комисията си за тази учебна година 
„Права на учениците” разказаха за Декларацията за права на учениците на OBESSU, която учениците разписаха. Следва доклад, който ще бъде внесен в РИО, София-град и МОН.
„Връзки между УС” се похвалиха с изготвените структури за учредяване и стабилизиране на Ученически съвет/парламенти. Изложиха факти за историята на Ученическото самоуправление и съвместно с „Връзки с обществеността”представиха база данни на столичните училища с активен, неактивен или несъществуващ ученически съвет. Комисията е спомогнала за учредяването на УП в НПМГ, като са посетели 18 СОУ и до края на учебната година ще посетят още 3 столични училища.
Комисията “Връзки с обществеността”наскоро беше организирала фотоконкурс„Училището през моите очи”, а засега планира бал за рождения ден на СУС и конференции, дебати и дискусии, засягащи най-вече учениците, но и обществото.
Комисията по Благотворителност бяха осъществили 2 проекта – Дари книга – подари усмивка и Благотворителна викторина в подкрепа на Йожи Бело. Накрая, но не на последно място, комисията по Инициативи разказаха за резултата от екоинициативата на СУС – ХарТон.
След обръщението на Управителния съвет, се даде възможност на членовете на СУС да изразят предложения, несъгласия и препоръки.
В края на срещата Управителния съвет застана със заявлението, че фиктивно учебната година и работния процес излиза в почивка, но това е само привидно. През юни месец ще бъде направено обучение по ученическо самоуправление, което ще цели да активизира младите хора и да подхрани техните лидерски качества с нови умения и знания.
Накрая се раздадоха т. нар. „Funny awards” и срещата бе закрита.

3968669_orig5776799_orig988869_1448163778759144_8413294259669069206_n2401585_orig